Zilveren medaille voor Gouden Carolus Single Malt whisky

Gouden Carolus Single Malt van Stokerij De Molenberg werd vandaag bij de eerste deelname aan een internationale whisky proefcompetitie meteen bekroond met een zilveren medaille.
De ‘International Wine and Spirit Competition’ (IWSC) werd opgericht in 1969 in het V.K. en behoort tot één van ’s werelds meest prestigieuze competities.

Deze competitie bestaat uit twee delen: de inzendingen worden eerst blind geproefd door een ervaren panel juryleden uit de drankensector. Daarna worden de bekroonde dranken onderworpen aan een technische analyse, vooraleer de resultaten worden bekend gemaakt.

Gouden Carolus Single Malt is een verfijnde whisky gedistilleerd uit het moutbeslag van het bier Gouden Carolus Tripel. De opeenvolgende rijping in klassieke Bourbon vaten gevolgd door een verdere rijping in Het Anker vaten (houten vaten bewerkt door de tonnenmaker volgens onze eigen specificaties) resulteert in een verfijnde whisky met een volle en evenwichtige smaak. De subtiel aanwezige fruitaroma’s worden mooi aangevuld met toetsen van hout en vanille.

Charles Leclef, 5de generatie eigenaar, is opgetogen met deze eerste, internationale bevestiging:

“Deze medaille is een mooie erkenning voor de onafgebroken energie en toewijding die we vanaf de eerste dag in dit project hebben gestoken. In 2010 distilleerden we de eerste spirit in onze eigen stokerij. Ik ben dit project gestart met de bedoeling om een unieke, Belgische kwaliteitswhisky met een uitgesproken en gebalanceerd karakter op de markt te brengen. Deze onderscheiding moedigt ons aan om op de ingeslagen weg door te gaan.”

Over Stokerij De Molenberg

In de familiehoeve aan ‘de Molenberg’ in Blaasveld maalt en stookt het molenaarsgeslacht Van Breedam graan tot jenever. Sinds 1637 wordt deze familietraditie van generatie op generatie doorgegeven, tot in 1927 het laatste distillaat uit de ketels vloeit.

Louis Van Breedam en zijn zus Anna verlaten in 1872 de Molenberg en nemen de Mechelse brouwerij over die sinds 1471 het Groot Begijnhof en de stad voorziet van bier. Hiermee wordt een nieuwe familietraditie opgestart. Charles Leclef, vijfde generatie brouwerij-eigenaar sinds 1991, groeit op in de brouwerij maar kent ook de voormalige stokerij in Blaasveld. Hij start met een gedurfd plan: het verenigen van beide familietradities, distilleren en brouwen.

In 2010 worden zo beide familietradities - stoken en brouwen - verenigd in een nieuw project: Stokerij De Molenberg. Zo is de cirkel rond: uit de stooktraditie ontsprong de brouwactiviteit en de brouwerij levert vandaag de basis om opnieuw te distilleren.

Het bezoekerscentrum van Stokerij De Molenberg zal eind november 2014 feestelijk worden geopend voor het grote publiek. De voorbereidende werken hiervoor zijn aan de gang.

Voor meer info over de IWSC, zie www.iwsc.net