Anniversary Edition valt opnieuw in de prijzen

Amper 1 maand na de vorige awards valt Stokerij De Molenberg opnieuw in de prijzen. Sinds de lancering van de eerste whisky in november 2013 won de distilleerderij van Gouden Carolus Single Malt maar liefst 10 awards. Daar komt nu een 11e bij, want de 2e Anniversary Edition Fado Vivo won de gouden medaille op de Spirits Selection 2016.

Spirits Selection is een van de meest internationale proefcompetities. De 70-koppige jury komt uit alle uithoeken van de wereld en komt ieder jaar samen in een ander land. De competitie wordt al sinds 1999 georganiseerd door de gereputeerde Concours Mondial de Bruxelles en vond dit jaar plaats in Tequila City, Mexico.

Fado Vivo is een gelimiteerde vrijgave ter gelegenheid van de 2de verjaardag van Stokerij De Molenberg. Deze editie is een speciale blend van single malt whisky die gedurende 2 jaar rijpte in Tawny Port vaten (75%) met enkele Het Anker vaten van wisselende ouderdom die uit de verschillende rijpingskamers werden geselecteerd (25%). Deze Portugese vaten, voorheen meer dan 6 jaar in gebruik voor de rijping van portowijnen, vormen het 2-jarige sluitstuk (‘finish’) van een eerdere rijping gedurende 3 jaar in klassieke ex-Bourbon vaten. Zoals het Portugese levenslied ‘Fado’ moeiteloos stem geeft aan de uiteenlopende levensemoties, zo verenigt deze robijnrode whisky de krachtige smaak (‘Vivo’) van graan en eikenhout met de zachte warmte van portwijn en rijp fruit, aangevuld met subtiele toetsen van kaneel en honing.

Begin augustus ging de laatste genummerde fles (nr. 7500) van deze gelimiteerde editie over de toonbank. Het wordt uitkijken naar de 3e Anniversary Edition die wordt gelanceerd op 23 november 2016.

Over Stokerij De Molenberg

In de familiehoeve aan „de Molenberg‟ in Blaasveld maalt en stookt het molenaarsgeslacht Van Breedam graan tot jenever. Sinds 1637 wordt deze familietraditie van generatie op generatie doorgegeven, tot in 1927 het laatste distillaat uit de ketels vloeit.

Louis Van Breedam en zijn zus Anna verlaten in 1872 de Molenberg en nemen de Mechelse brouwerij over die sinds 1471 het Groot Begijnhof en de stad voorziet van bier. Hiermee wordt een nieuwe familietraditie opgestart. Charles Leclef, vijfde generatie brouwerij-eigenaar sinds 1991, groeit op in de brouwerij maar kent ook de voormalige stokerij in Blaasveld. Hij start met een gedurfd plan: het verenigen van beide familietradities, distilleren en brouwen.

In 2010 worden zo beide familietradities - stoken en brouwen - verenigd in een nieuw project: Stokerij De Molenberg. Zo is de cirkel rond: uit de stooktraditie ontsprong de brouwactiviteit en de brouwerij levert vandaag de basis om opnieuw te distilleren.

Dit uniek verhaal kan door het grote publiek ‘beleefd’ worden in het bezoekerscentrum van Stokerij De Molenberg. Ervaren gidsen vertellen de geschiedenis en geven toelichting bij de professionele distilleerinstallatie met handgeslagen koperen Schotse pot stills (distilleerketels).

Meer info Spirits Selection: www.spiritsselection.com