1x goud en 3x brons voor Stokerij De Molenberg

Brouwerij Het Anker mocht al meermaals prijzen in ontvangst nemen voor de inmiddels wereldvermaarde Gouden Carolus bieren. Ook Stokerij De Molenberg plaatst zich in de kijker met Gouden Carolus Single Malt, een Belgische single malt whisky gedistilleerd uit het bierbeslag van Gouden Carolus Tripel.

 The Spirits Business – The World Whisky Masters 2016

- Goud: Gouden Carolus Single Malt in de categorie: Europe – Single Malt Premium 

De Global Spirits Masters is een van de meest gerenommeerde blinde proeverij competities in de wereld waarbij een onafhankelijke jury zich uitspreekt over de spirits.  De resultaten van de wedstijd zijn online terug te vinden en worden gepubliceerd in het vakblad Spirits. De prijsuitreiking gaat tegen het einde van het jaar door in Londen.

2016 International Wine and Spirit Competition (IWSC)

- Brons voor Gouden Carolus Single Malt: cat. Whiskies - Worldwide

- Brons voor Fado Vivo: cat. - Belgium - Single Malt - No Age Stated - Cask finish

- Brons voor Gouden Carolus Single Malt: Packaging

Stokerij De Molenberg werd maar liefst 3 keer bekroond bij de deelname aan een internationale whisky proefcompetitie.

De „International Wine and Spirit Competition‟ (IWSC) werd opgericht in 1969 in het V.K. en behoort tot één van ‘s werelds meest prestigieuze competities.

Deze competitie bestaat uit twee delen: de inzendingen worden eerst blind geproefd door een ervaren panel juryleden uit de drankensector. Daarna worden de bekroonde dranken onderworpen aan een technische analyse, vooraleer de resultaten worden bekend gemaakt.

Gouden Carolus Single Malt is een verfijnde whisky gedistilleerd uit het moutbeslag van het bier Gouden Carolus Tripel. De opeenvolgende rijping in klassieke Bourbon vaten gevolgd door een verdere rijping in Het Anker vaten (houten vaten bewerkt door de tonnenmaker volgens onze eigen specificaties) resulteert in een verfijnde whisky met een volle en evenwichtige smaak. De subtiel aanwezige fruitaroma’s worden mooi aangevuld met toetsen van hout en vanille.

Fado Vivo is een gelimiteerde vrijgave ter gelegenheid van de 2de verjaardag van Stokerij De Molenberg. Deze editie is een speciale blend van single malt whisky die gedurende 2 jaar rijpte in Tawny Port vaten (75%) met enkele Het Anker vaten van wisselende ouderdom die uit de verschillende rijpingskamers werden geselecteerd (25%). Deze Portugese vaten, voorheen meer dan 6 jaar in gebruik voor de rijping van portowijnen, vormen het 2-jarige sluitstuk (‘finish’) van een eerdere rijping gedurende 3 jaar in klassieke ex-Bourbon vaten. Zoals het Portugese levenslied ‘Fado’ moeiteloos stem geeft aan de uiteenlopende levensemoties, zo verenigt deze robijnrode whisky de krachtige smaak (‘Vivo’) van graan en eikenhout met de zachte warmte van portwijn en rijp fruit, aangevuld met subtiele toetsen van kaneel en honing.

Tijdens de week van de prijsuitreiking ging de laatste genummerde fles (nr. 7500) van deze gelimiteerde editie over de toonbank. De derde verjaardagseditie wordt gelanceerd op 23 november 2016.

Spirit packaging design. In deze categorie wordt de vitale rol van het design van de fles aangetoond. Hoe maak je het verschil op een overvolle toonbank? De voorstelling van de producten wordt beoordeeld op hun creativiteit, impact, innovatie, relevantie en originaliteit.

De verpakking vertelt het verhaal van beide familietradities: brouwen en distilleren en hoe deze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dit uniek verhaal wordt via stokerijbezoeken toegelicht door een opgeleid gidsenteam. De discovery box bevat naast een flesje Gouden Carolus Tripel en Gouden Carolus Single Malt eveneens de bijhorende proefglazen.  Een innovatieve manier om deze tradities en familiegeschiedenis samen te brengen en mee te geven met de bezoekers.

Charles Leclef, 5de generatie eigenaar, is opgetogen met deze internationale bevestiging:

“Deze medailles zijn een mooie erkenning voor de onafgebroken energie en toewijding die we vanaf de eerste dag in dit project hebben gestoken. In 2010 distilleerden we de eerste spirit in onze eigen stokerij. Ik ben dit project gestart met de bedoeling om een unieke, Belgische kwaliteitswhisky met een uitgesproken en gebalanceerd karakter op de markt te brengen. Ook met de verjaardags-edities beogen we kwaliteitsproducten op de markt te brengen als weloverwogen varianten op Gouden Carolus Single Malt.  Deze onderscheidingen moedigen ons aan om op de ingeslagen weg door te gaan.” “Onze Gouden Carolus Single Malt is nu al de meest verkocht whisky van België” vult Charles Leclef verder aan.

Palmares Gouden Carolus Single Malt.

Sinds de lancering in november 2013 won Gouden Carolus Single Malt maar liefst 9 awards:

2016 The Spirits Business – Europe’s Gold Single Malt Super Premium

2016 International Wine & Spirit Competition – Bronze Worldwide Whisky

2016 International Wine & Spirit Competition – Bronze packaging competition

2015 The Spirits Business – Europe’s Gold Single Malt Super Premium

2015 Whiskies of the World Awards – Malt World, Silver

2015 International Wine & Spirit Competition – Silver Worldwide Whisky

2015 International Wine & Spirit Competition – Bronze packaging competition

2014 International Wine & Spirit Competition – Silver Worldwide Whisky

2014 The Spirits Design Masters – World Whisky Silver

Over Stokerij De Molenberg

In de familiehoeve aan „de Molenberg‟ in Blaasveld maalt en stookt het molenaarsgeslacht Van Breedam graan tot jenever. Sinds 1637 wordt deze familietraditie van generatie op generatie doorgegeven, tot in 1927 het laatste distillaat uit de ketels vloeit.

Louis Van Breedam en zijn zus Anna verlaten in 1872 de Molenberg en nemen de Mechelse brouwerij over die sinds 1471 het Groot Begijnhof en de stad voorziet van bier. Hiermee wordt een nieuwe familietraditie opgestart. Charles Leclef, vijfde generatie brouwerij-eigenaar sinds 1991, groeit op in de brouwerij maar kent ook de voormalige stokerij in Blaasveld. Hij start met een gedurfd plan: het verenigen van beide familietradities, distilleren en brouwen.

In 2010 worden zo beide familietradities - stoken en brouwen - verenigd in een nieuw project: Stokerij De Molenberg. Zo is de cirkel rond: uit de stooktraditie ontsprong de brouwactiviteit en de brouwerij levert vandaag de basis om opnieuw te distilleren.

Dit uniek verhaal kan door het grote publiek ‘beleefd’ worden in het bezoekerscentrum van Stokerij De Molenberg. Ervaren gidsen vertellen de geschiedenis en geven toelichting bij de professionele distilleerinstallatie met handgeslagen koperen Schotse pot stills (distilleerketels).

Meer info ISWC: https://iwsc.net/result/trophy_winners/

Meer info The Spirit Business: http://www.thespiritsbusiness.com/global-spirits-masters-results/