Algemeen

Wat is whisky?

Whisky is de algemene benaming voor een distillaat dat minstens drie jaar en één dag op eiken vaten heeft gerijpt en minstens 40% alcohol bevat. De aanduiding ‘Single Malt’ mag enkel worden gebruikt bij whisky gedistilleerd in één distilleerderij en met slechts één graansoort, namelijk 100% gemouten gerst. Volgens de regels van de kunst wordt het moutbeslag gedistilleerd in zogenaamde pot stills (stookketels) in koper. De vorm van deze pot stills en de dubbele distillatie zal mee de uiteindelijke smaak en het karakter van het distillaat bepalen. De heldere en zuivere spirit (distillaat) die na dit langzame stookproces overblijft wordt nadien op houten vaten gerijpt gedurende meerdere jaren. Schotland kent een rijke traditie in het distilleren van whisky. Ook distilleerderijen in andere delen van de wereld hebben zich toegelegd op de kunst van het whisky stoken. ‘Whisky’ is dan ook geen oorsprongsbenaming maar mag overal geproduceerd worden.

Verklarende Termen

Angels' Share: Het heerlijk geurende deel van het distillaat dat tijdens het rijpingsproces uit de houten vaten verdampt.

Beslag: Een klassiek moutbeslag bestaat uit fijngemalen mout en water. Na vergisting wordt dit beslag gedistilleerd in koperen stookketels.

Mout: Ontkiemde en gedroogde gerstkorrels, waarvan het aanwezige zetmeel in moutsuikers wordt omgezet.

Pot still: Een koperen stookketel met bovenaan een zwanenhals die over gaat in een spiraalvormige buis. In deze buis worden de alcoholdampen afgekoeld en door condensatie ontstaat zo een heldere vloeistof, de spirit (het distillaat).